Tura in Delta 2016.06.25 – Dor de Martinca si de Papadii neumblate : “Integrala” Trofilca, Garlele Sontea Veche si Papadia Veche si Lacul Martinca
Tura in Delta 25.06.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta de Vest, Orasul Tulcea, Bratul Tulcea, Canalul Mila 36, Canalul Trofilca, Lacul Potcoava, Lacul Carasu, Lacul Babintii, Colonia Trofilca, Lacul cu Cotete, Canalul Sireasa – Ramura Sudica, Canalul Mila 36, Garla Sontea Veche, Canalul Papadia Veche, Lacul Martinca (Martin), retour pe Canalul Papadia Veche, Canalul Arhipenco, Bratul Sulina, Crisan, Canalul Crisan, Canalul Ceamurlia, “Y” de pe Ceamurlia, Canalul Litcov, Canalul Isac, Lacul Isacova (Isac), Japsa Harasimova, retour pe Lacul Isacova (Isac), Canalusul Bibanilor, Lacul Uzlina, Canalul Uzlina, Marea Bucla a Uzlinei
Lansarea barcii la apa in Orasul Tulcea. Parcurgerea aval a Bratului Tulcea pana in dreptul Intrarii Sudice pe Canalul Mila 36. Parcurgerea spre nord a Canalului Mila 36 pana in dreptul intrarii vestice pe Canalul Trofilca. Intrare pe Canalul Trofilca. Parcurgerea spre est a Canalului Trofilca (2016, proaspat decolmatat) pana in dreptul intrarii sudice “mascate” de vegetatie pe Lacul Potcoava.
———————————————————————————————-
NOTA 25.06.2016 privind Canalul Trofilca :
Canalul Trofilca era unul dintre cele mai frumoase si mai diversificate dpdv peisagistic canale din Delta Dunarii. Fara a abunda in “viata pasareasca”, Canalul Trofilca impresiona mai ales prin salbaticie si prin privelistile pe care le oferea. Avand intrarea vestica dinspre Canalul Mila 36 partial colmatata pe mana stanga (sud), Canalul Trofilca era un canal de dificultate 3/5 – Medie, solicitand atentie si indemanare din partea conducatorului ambarcatiunii.
Daca in prima treime vestica Canalul Trofilca era strajuit stanga-dreapta de copaci inalti care practic isi impreunau coroanele deasupra canalului, in a doua treime canalul trecea printr-un soi de “padure inundata” in care trunchiurile copacilor tineri se ridicau direct din apa. In conditiile unei lumini potrivite, acest segment al Canalului Trofilca oferea peisaje uluitoare. Tot in aceasta sectiune se deschidea timid intrarea spre nord pe Lacul Potcoava.
Incepand cu anul 2016 a inceput decolmatarea brutala si inutila a Canalului Trofilca, un canal care face legatura cu Canalul Mila 36 situat la est si Canalul Sireasa (canal inchis inspre Dunare) situat la vest. Totul numai pentru a trece niste vase enorme pline de turisti din Tulcea. Cand spunem “vase enorme”, nu ne referim la barci de mari dimensiuni : este vorba de vase de metal cu doua punti, lungi de cca 25 m.
Canalul Trofilca a fost largit, ajungand de la o latime de cca 5 – 10 m la o latime de cca 20 – 25 m. Au fost taiate primele doua-trei randuri de copaci de pe ambele maluri. Malul de pe fundul canalului a fost depositat de preferinta pe malul nordic. In prezent, adancimea Canalului Trofilca este de cca 3.0 – 4.0 m, fata de numai 1.0 – 1.5 m cat era inaintea decolmatarii.
———————————————————————————————-
Identificarea intrarii sudice pe Lacul Potcoava (2016, intrarea este colmatata de vegetatie si nu a fost deschisa in urma decolmatarii Canalului Trofilca, dinpotriva). Trecerea de pe Canalul Trofilca pe Lacul Potcoava. Vizitarea Lacului Potcoava, complet colmatat de vegetatie acvatica (ciulini de Delta). Traversarea spre nord – nord-est a Lacului Potcoava “dubland” malul estic.
Identificarea trecerii de pe Lacul Potcoava pe Lacul Carasu (Carasim). Vizitarea Lacului Carasu (Carasim). Traversarea spre nord-est a Lacului Carasu (Carasim) tinand malul estic. Identificarea trecerii de pe Lacul Carasu (Carasim) pe Lacul Babintii pe aceeasi directie nord-est. Vizitarea Lacului Babintii. Traversarea Lacului Babintii spre nord-est pana in Colonia Trofilca.
Vizitarea Coloniei Trofilca. Identificarea coloniilor de lopatari din Colonia Trofilca. Identificarea celorlalte specii de pasari din Colonia trofilca : starci cenusii, starci galbeni, starci de noapte, egrete mici si mari, cormorani. Sesiune de fotografie.
Traversarea spre nord-est a Coloniei Trofilca. Identificarea intrarii sudice pe Lacul cu Cotete. Trecerea pe Lacul cu Cotete. Traversarea spre nord-est a Lacului cu Cotete. Identificarea iesirii nordice de pe Lacul cu Cotete pe Canalul Sireasa – Ramura Sudica. Trecerea de pe Lacul cu Cotete pe Canalul Sireasa – Ramura Sudica.
Parcurgerea spre est a Canalului Sireasa – Ramura Sudica pana pe Canalul Mila 36. Traversarea Canalului Mila 36 si intrarea pe Garla Sontea Veche. Parcurgerea spre est a Garlei Sontea Veche. Efectuarea unor observatii complexe asupra Garlei Sontea Veche : iesiri, japse adiacente, configuratia malurilor, vegetatie predominanta (Garla Sontea Veche are largi sectiuni unde malul sudic este invadat de vita de vie salbatica), pasari.
Parcurgerea Garlei Sontea Veche pana in dreptul “Marii Franturi de pe Sontea”, locul unde orientarea generala a canalului vest-est se schimba BRUSC catre nord-sud. Acest loc coincide cu intersectia spre nord cu Garla Sontea Noua. Parcurgerea spre sud a “Marii Franturi de pe Sontea”. Identificarea intrarii pe Canalul Papadia Veche.
Intrarea pe Canalul Papadia Veche. Vizitarea Canalului Papadia Veche. Efectuarea unor observatii complexe asupra Canalului Papadia Veche : adancimea canalului, latimea canalului in diverse sectiuni, configuratia malurilor, identificarea unor posibile solutii de campare, vegetatie, pasari. Parcurgerea Canalului Papadia Veche catre vest, apoi catre sud-vest.
Identificarea Intrarii Nordice pe Lacul Martinca (Martin). Parcurgerea Intrarii Nordice pe Lacul Martinca (Martin) pana pe lac. Vizitarea Lacului Martinca (Martin). Efectuarea unor observatii complexe asupra Lacului MArtinca (Martin) : adancime, vegetatie, pasari. Vara, Lacul Martinca (Martin) este complet colmatat cu vegetatie acvatica : ciulini de Delta, nuferi galbeni, nuferi albi, bradis. Traversarea Lacului MArtinca (Martin) in aceste conditii este deosebit de dificila, singura posibilitate de vizitare fiind pe langa maluri. Lacul Martinca (Martin) abunda in “viata pasareasca”, in special starci galbeni.
Retour pe Canalul Papadia Veche. Vizitarea si parcurgerea spre sud-vest a Canalului Papadia Veche pana la iesirea acestuia la sud pe Canalul Arhipenco. Trecerea pe Canalul Arhipenco. Parcurgerea spre vest, apoi spre sud a Canalului Arhipenco pana la iesirea acestuia pe Dunare – Bratul Sulina.
Parcurgerea aval a Bratului Sulina pana la Crisan. Parcurgerea Intrarii 18 din Bratul Sulina si prinderea extremitatii nordice a Canalului Crisan. Parcurgerea spre sud-est a Canalului Crisan pana la intersectia cu Canalul Ceamurlia. Parcurgerea spre sud-vest a Canalului Ceamurlia pana la iesirea acestuia pe Canalul Litcov in punctul numit “Y”-ul de pe Ceamurlia.
Parcurgerea spre vest a Canalului Litcov – Litcovul “Turistic” – pana la intersectia cu Canalul Isac. Prinderea Canalului Isac si parcurgerea acestuia spre sud pana la iesirea pe Lacul Isac (Isacova).
Identificarea Intrarii Sudice pe Japsa Harasimova (Gherasim), intrare situata imediat la est de iesirea Canalului Isac pe Lacul Isacova (Isac). Parcurgerea spre nord a Intrarii Sudice pe Japsa Harasimova (Gherasim) pana pe japsa. Vizitarea Japsei Harasimova. Identificarea speciilor de pasari care vietuiesc pe Japsa : rate cu cap castaniu, corcodei mari, pelicani, lebede. Sesiune de fotografie in lumina calda a apusului. Revenire pe Lacul Isac (Isacova).
Traversarea spre sud – sud-est a Lacului Isac (Isacova) pana in dreptul Canalusului Bibanilor. Trecerea de pe Lacul Isac (Isacova) pe Lacul Uzlina prin Canalusul Bibanilor.
Traversarea spre sud – sud-vest a Lacului Uzlina pana in dreptul Iesirii Sudice de pe lac pe Canalul Uzlina. Prinderea Canalului Uzlina si parcurgerea acestuia spre sud – sud-vest pana la iesirea pe Marea Bucla a Uzlinei. Noapte excelenta petrecuta pe barca.
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de vara in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Tura de fotografie in Delta Dunarii, Ture de vara in Delta Dunarii, Ture de vara in Delta de Vest si in Delta Centrala.
TRASEU :
Orasul Tulcea – Bratul Tulcea – Canalul Mila 36 – Canalul Trofilca – Lacul Potcoava – Lacul Carasu (Carasim) – Lacul Babintii – Colonia Trofilca – Lacul cu Cotete – Canalul Sireasa-Ramura Sudica – Canalul Mila 36 – Garla Sontea Veche – “Marea Frantura de pe Sontea” – Canalul Papadia Veche – Intrarea Nordica pe Lacul Martinca (Martin) – Lacul Martinca (Martin) – retour pe Canalul Papadia Veche – Canalul Arhipenco – Bratul Sulina – Crisan – Canalul Crisan – Canalul Ceamurlia – “Y” de pe Ceamurlia – Canalul Litcov – Lacul Isac (Isacova) – Intrarea Sudica pe Japsa Harasimova (Gherasim) – Japsa Harasimova (Gherasim) – retour pe Lacul Isac (Isacova) – Canalusul Bibanilor – Lacul Uzlina – Marea Bucla a Uzlinei
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.