Tura in Delta 2016.04.09 – Vizita pe Japsa Harasimova si Lacurile Bogdaproste, La Amiaza, Trei Iezere, Miazazi, Lungu si Sfistofca
Tura in Delta 09.04.2016 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Delta Dunarii, Delta Centrala, Delta de Nord, Comuna Mahmudia, Bratul Sfantu Gheorghe aval, Dunare Noua aval Mahmudia, Cotul Uzlinei, Marea Bucla a Uzlinei amonte, Satul Uzlina, Canalul Uzlina, Canalusul Bibanilor, Lacul Isacova (Isac), Intrarea Sudica pe Japsa Harasimova (Gherasim), Ocolul Hapsei Harasimova (Gherasim), retour pe Lacul Isacova (Isac) prin Intrarea Sudica pe Japsa Harasimova, Canalul Isac, Canalul Litcov, Canalul Malafeica (Lung), Crisan, Bratul Sulina aval, Bucla Marelui “M” – Dunare Veche aval Crisan, Canalul Bogdaproste, Drenorul Vestic Bogdaproste, Retour pe Canalul Bogdaproste, Lacul Bogdaproste, Lacul La Amiaza, Lacul Trei Ozere (Trei Iezere), Iesirea Nordica de pe Lacul Bogdaproste, Japsele Nordice adiacente Lacului Bogdaproste, “Ochiul” Pupezicii, Canalusul Pupezicii, Japsele Sudice adiacente Lacului Matita, Lacul Lungu, Imperiul Cormoranilor, Canalul Sfistofca, Lacul Sfistofca, Canalul Dovnica, Dunare Veche – Bucla Marelui “M” aval Crisan parcursa amonte, Bratul Sulina, Crisan, Canalul Crisan – Caraorman, Canalul Ceamurlia, “Y” de pe Ceamurlia, Canalul Litcov, Garla Perivolovca, Isac III, Lacul Isacova (Isac), Canalusul Bibanilor, Lacul Uzlina, Canalul Uzlina, Satul Uzlina, Uzlina, Marea Bucla a Uzlinei aval, Cotul Uzlinei, retour Mahmudia pe Bratul Sfantu Gheorghe amonte.
Plecare dimineata din Mahmudia aval pe Bratul Sfantu Gheorghe. Vreme frumoasa : cca 9* si soare. Parcurgerea sectorului de Dunare Noua aval Mahmudia pana in Cotul Uzlinei. Intrare pe Marea Bucla a Uzlinei. Parcurgerea Marii Bucle a Uzlinei din Cotul Uzlinei pana in dreptul Satului Uzlina. Parcurgerea Canalului Uzlina. Traversarea spre nord – est a Lacului Uzlina pana in dreptul canalului de legatura cu Lacul Isacova. Parcurgerea Canalusului Bibanilor pana pe Lacul Isacova (Isac). Traversarea spre nord – est a Lacului Isacova (Isac) pana in dreptul Intrarii Sudice pe Canalul Isac.
Identificarea Intrarii Sudice pe Japsa Harasimova, imediat la est fata de Intrarea Sudica pe Canalul Isac. Parcurgerea spre est a Intrarii Sudice pe Japsa Harasimova. Vizitarea Japsei Harasimova. Identificarea speciilor de pasari existente pe Japsa Harasimova si a zonelor de cuibarire. Identificarea unor importante colonii de rate cu cap castaniu (Aythya Ferina) si de gaste salbatice mari – gasca de vara (Anser Anser). Identificarea unor cuiburi de pasari si fotografierea acestora. Parcurgerea pe contur a Japsei Harasimova. Retour pe Lacul Isacova (Isac) prin Intrarea Sudica pe Japsa Harasimova.
Identificarea Intrarii Sudice pe Canalul Isac, imediat la vest fata de Intrarea Sudica pe Japsa Harasimova. Prinderea Intrarii Sudice pe Canalul Isac si parcurgerea acestuia spre nord – est pana la intersectia cu Canalul Litcov. Parcurgerea Canalului Litcov spre est pana la intersectia cu Canalul Malafeica (Lung). Parcurgerea Canalului Malafeica (Lung) spre nord – nord-est pana la iesirea acestuia la Crisan. Parcurgerea spre nord a Intrarii 18 – Canalul Crisan (NV) pana la iesirea pe Bratul Sulina.
———————————————————————————————-
NOTA 09.04.2016 privind Intrarea 18 – Canalul Crisan (NV) :
Intrarea 18 – intrarea de la Crisan de pe Bratul Sulina – prezenta semnele unei recente decolmatari, atat in sectiunea dintre insule (in fapt in sectiunea dintre insula situata la est si digul situat la vest) cat si in sectiunea dintre aceeasi insula situata la vest si digul situat la est (intrarea efectiva pe Canalul Crisan – Caraorman).
Testarea efectiva a adancimii apei folosind ghiondirul a fost imposibila din cauza cotei ridicate (cota apelor Dunarii masurata in Portul Tulcea finnd de + 271 cm pe data de 09.04.2016).
———————————————————————————————-
Parcurgerea aval a Bratului Sulina pana in dreptul Intrarii 19 – Intrarea spre Mila 23 pe Bucla Marelui “M”. Prinderea Dunarii Vechi spre Mila 23. Prinderea Dunarii Vechi – Bucla Marelui “M” aval Crisan. Parcurgerea sectorului de Dunare Veche pana in dreptul Intrarii 25 – Canalul Bogdaproste (S).
———————————————————————————————-
NOTA privind Bratul Sulina si Bucla Marelui “M” :
Bratul Sulina are un parcurs relativ rectiliniu, de la vest la est, intre Ceatal Sfantu Gheorghe si Orasul Sulina, acolo unde se varsa in mare. Incepand cu anii 1900, Bratul Sulina a fost amenajat pentru navigatie, parcursul lui fiind modificat de nenumaratele lucrari hidrotehnice. In sectiunea Bratului Sulina cuprinsa intre Satul Gorgova la vest si intersectia cu Garla Vatafului (Intrarea 30 – Garla Vatafului N) situata la est, acesta prezinta un important sector de Dunare Veche denumita generic Bucla Marelui “M” datorita formei lui foarte asemanatoare cu un “M”.
Bucla Marelui “M” este situata la nord de Bratul Sulina Navigabil, fiind “centrata” in dreptul Localitatii Crisan. Astfel cele doua “cocoase” enorme ale Buclei se intalnesc la partea inferioara in dreptul localitatii Crisan, acolo unde comunica cu Bratul Sulina prin Intrarii 19 – Intrarea spre Mila 23 pe Bucla Marelui “M”. Pentru a le putea distinge, am denumit generic cele doua “cocoase” Buclei ale Marelul “M” dupa cum urmeaza :
1. Bucla Marelui “M” amonte Crisan este bucla din vestul localitatii Crisan, bucla pe care intrand pe Intrarea 19 si urcand amonte se poate ajunge la Mila 23, cel mai important “reper” al zonei.
2. Bucla Marelui “M” aval Crisan este bucla situata la estul localitatii Crisan, bucla pe care intrand la inceput amonte pe Intrarea 19 si virand brusc spre est dupa cca 2 – 300 m, putem cobora aval revenind pe Bratul Sulina pe Intrarea 29, amonte de intersectia cu Garla Vatafului (Intrarea 30 – Garla Vatafului N).
Dupa cum se vede, intrarea pe cele doua “cocoase” ale Marelui “M” in dreptul localitatii Crisan este comuna – Intrarea 19 – Intrarea spre Mila 23 pe Bucla Marelui “M”.
Parcursul Buclei Marelui “M” amonte Crisan catre Mila 23 este relativ rectiliniu, orientat catre nord – vest si lipsit de orice dificultati indiferent de cota apelor Dunarii de la Tulcea. Mila 23 este situata chiar in varful acestei “cocoase”. Bucla Marelui “M” amonte Crisan joaca mai mult rolul unui bazin urias, intru-cat spre vest aceasta nu comunica cu Dunarea, parcursul ei dupa Mila 23 fiind complet colmatat. Chiar daca se forteaza o strapungere cu barca spre vest a zonei complet colmatate, la vest de Mila 23 aceasta “cocoasa” nu comunica cu Dunarea – Brat Sulina.
Parcursul Buclei Marelui “M” aval Crisan este mult mai dificil, cel putin in sectiunea imediat ulterioara Intrarii 19. Dupa ce prindem Bucla Marelui “M” amonte Crisan pe Intrarea 19 din Bratul Sulina si o parasim virand “in ac de par” dupa cca 2 – 300 m catre est, intram in fapt pe Bucla Marelui “M” aval Crisan. Daca la inceput parcursul este relativ rectiliniu iar sectorul de Dunare Veche este suficient de lat si de adanc, el poate prezenta aleator, in diferite perioade ale anului, o succesiune de cioate (trunchiuri fizate de fundul Dunarii) ce pot fi destul de periculoase.
Apoi, Bucla Marelui “M” aval Crisan incepe sa se ramifice in mai multe fire. De pe firul “principal” pe care ne gasim – firul sud-estic – trebuie sa traversam pe un fir secundar – firul nord-vestic – situat la stanga noastra, deoarece firul “principal” urmeaza sa se inchida cu o adevarata padure scufundata extrem de dificil de depasit, exact in zona confluentei aval a celor doua fire.
Pentru aceasta identificam pe malul stang (nord-vestic) al firului “principal” locul in care acesta devine din mal ferm si impadurit, mal instufat. Continuand deplasarea in regim de deplasament, identificam pe mana stanga (nord-vest) prima spartura in stuf care ne permite trecerea pe firul “secundar”. Prin acea spartura in stuf – destul de lata, cca 5 – 10 m – trecem pe firul “secundar”.
In conditii de ape medii – cota apelor Dunarii la Tulcea mai mare de + 150 cm – aceasta trecere nu ridica probleme majore, insa trebuie efectuata cu atentie pentru ca in fapt traversam o limba de pamant – continuarea aval a fostului mal ferm si impadurit. Pe ape mici aceasta trecere poate ridica probleme serioase, iar pe ape mici – plaja inferioara, trecerea devine imposibila, numai barcile tip “Laguna” echipate cu motor mic reusind trecerea.
Trebuie mentionat faptul ca de-a lungul firului “principal”, aval de prima spartura in stuf, mai sunt doua treceri, insa adancimea firului “principal” incepe sa scada dramatic pe masura ce inaintam aval.
Continuand inaintarea in regim de deplasament pe firul secundar pret de cateva sute de metri pentru a evita eventualele cioate intepenite pe fundul albiei, putem intra in regim de glisare, mentinand cursul pe senal (mijlocul Dunarii).
———————————————————————————————-
Parcurgerea spre nord-vest a Canalului Bogdaproste. Identificarea intrarii pe Drenorul Vestic Bogdaproste. Explorarea Drenorului Vestic Bogdaproste si parcurgerea integrala a acestuia. Identificarea zonelor de unde se adapa animalele salbatice. Incercare de identificare a urmelor lasate in noroi de animalele salbatice. Identificarea posibilelor zone de obsevare a animalelor salbatice care vin la adapat. Revenire pe Canalul Bogdaproste.
Parcurgerea spre nord – vest a Canalului Bogdaproste pana la iesirea acestuia pe Lacul Bogdaproste. Vizitarea si traversarea spre vest – nord-vest a extremitatii sudice a Lacului Bogdaproste. Identificarea canalului de legatura dintre Lacul Bogdaproste si Lacul La Amiaza. Trecerea spre vest pe Lacul La Amiaza. Vizitarea si traversarea spre vest – nord-vest a Lacului La Amiaza. Identificarea canalului de legatura dintre Lacul La Amiaza si Lacul Trei Iezere (Trei Ozere). Trecerea spre nord – vest pe Lacul Trei Iezere (Trei Ozere). Vizitarea jumatatii nordice a Lacului Trei Iezere (Trei Ozere).
Identificarea speciilor de pasari care cuibaresc pe Lacul Trei Iezere (Trei Ozere) – Pescarusi razator (Larus ridibundus). Observarea conditiilor de cuibarire. Observarea primelor stoluri de Pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus).
Identificarea solutiilor de trecere de pe Lacul Trei Iezare (Trei Ozere) pe Japsele Nordice adiacente. Explorarea Japselor Nordice adiacente Lacului Trei Iezare (Trei Ozere). Vizitarea locului denumit de noi Ochiul Pupezicii. Vizitarea si parcurgerea canalusului denumit de noi Canalusul Pupezicii – singura solutie de trecere spre nord pana pe japsa care intersecteaza canalul de legatura dintre Garla Lopatna situata la vest si Lacul Miazazi (Poliudeanca) situat la est. Vizitarea si parcurgerea spre nord a japsei care intersecteaza canalul de legatura dintre Garla Lopatna la vest si Lacul Miazazi (Poliudeanca) la est. Iesire pe canalul de legatura dintre Garla Lopatna situata la vest si Lacul Miazazi (Poliudeanca) situat la est, undeva spre jumatatea canalului.
Parcurgerea spre est a canalului de legatura dintre Garla Lopatna situata la est si Lacul Miazazi (Poliudeanca) situat la vest pana pe Lacul Miazazi. Vizitarea Lacului Miazazi (Poliudeanca). Traversarea spre est – nord-est a Lacului Miazazi (Poliudeanca). Identificarea solutiilor de trecere spre est de pe Lacul Miazazi (Poliudeanca) pe Lacul Lungu. Trecerea spre est pe Lacul Lungu prin japse.
Vizitarea Lacului Lungu. Traversarea spre est – nord-est a Lacului Lungu. Vizitarea Imperiului Cormoranilor. Observarea comportamentului cormoranilor in perioada de cuibarire, intr-una dintre cele mai mari colonii de cormorani din Delta Dunarii. Observarea conditiilor de cuibarire a cormoranilor. Observarea cuiburilor de cormoran, unele pline de oua, altele cu pui. Retour pe Lacul Lungu. Traversarea spre sud – sud-est a extremitatii nordice a Lacului Lungu. Identificarea intrarii pe Canalul Sfistofca.
Vizitarea Canalului Sfistofca. Identificarea unui cuib de codalb. Observarea comportamentului codalbilor. Parcurgerea spre est a Canalului Sfistofca. Vizitarea Lacului Sfistofca. Iesire pe Canalul Dovnica. Vizitarea si parcurgerea spre sud a Canalului Dovnica. Depasirea unui obstacol extrem de dificil care blocheaza complet Canalul Dovnica (plauri).
———————————————————————————————-
NOTA privind Canalul Dovnica si conditiile de parcurgere la data de 09.04.2016 :
Canalul Dovnica este un canal preponderent rectiliniu orientat de la nord la sud, canal care leaga Lacul Merheiul Mare, situat la nord, de Bucla Marelui “M” aval Crisan situata la sud, traversand in zona lui nordica Lacul Lung (lac situat imediat in sudul Lacului Merheiul Mare).
In mod “traditional” Canalul Dovnica prezenta doua obstacole majore :
1. Blocajul permanent cu plauri de pe Lacul Lungu.
Acest blocaj se depaseste de regula printr-un canalus orientat de la est la vest care penetreaza blocajul cu plauri de pe Lacul Lungu.
2. Adancimea mica a canalului Dovnica, in special in zona unei mici Japse Vestice situata in partea de sud a Canalului Dovnica.
Din cauza unui blocaj cu plauri, singura cale de a continua drumul pe Canalul Dovnica era ocolirea prin japsa prin vestul canalului, pentru a reintra pe Canalul Dovnica dupa careva sute de metri. In aceasta zona adancimea apei este extrem de mica, obstacolul (ocolul prin japsa) fiind imposibil de parcurs pe ape mici si pe ape medii – plaja inferioara (o cota a apelor Dunarii la Tulcea mai mica de + 200 cm).
In acest moment (09.04.2016) Canalul Dovnica prezinta un al treilea obstacol, situat intre cele doua amintite anterior :
3. Plauri care blocheaza complet Canalul Dovnica, blocaj situat la cca 2.3 km la sud de intersectia cu Canalul Sfistofca.
Acest blocaj se depaseste prin vestul Canalului Dovnica, ocolind practic blocajul de plauri pe malul inundat al canalului. Trecerea este extrem de dificila din cauza cracilor care blocheaza inaintarea barcii. Acest obstacol nu poate fi depasit decat pe ape medii – plaja superioara si pe ape mari (o cota a apelor Dunarii la Tulcea superioara valorii de + 250 cm).
———————————————————————————————-
Parcurgerea spre sud a Canalului Dovnica pana la iesirea acestuia pe Bucla Marelui “M” aval Crisan. Parcurgerea amonte a Buclei Marelui “M” aval Crisan pana la iesirea pe Bratul Sulina. Parcurgerea amonte a Bratului Sulina pana la Intrarea 18 – Crisan. Parcurgerea Canalului Crisan – Caraorman. Parcurgerea Canalului Ceamurlia. Intrare pe Canalul Litcov prin “Y” de pe Ceamurlia. Parcurgerea spre vest a Canalului Litcov pana la intersectia cu Garla Perivolovca. Parcurgerea spre sud a Garlei Perivolovca pana la Panaiotova (Isac III).
Intrare pe Lacul Isac (Isacova) pe intrarea Isac III. Traversarea spre vest a Lacului Isac (Isacova) pana pe Canalusul Bibanilor. Parcurgerea Canalusului Bibanilor si trecerea pe Lacul Uzlina. Traversarea spre sud – vest a Lacului Uzlina pana la intrarea nordica pe Canalul Uzlina. Parcurgerea spre sud a Canalului Uzlina pana la iesirea pe Marea Bucla a Uzlinei. Parcurgerea aval a Marii Bucle a Uzlinei pana in Cotul Uzlinei. Retour Mahmudia Noastra amonte pe Bratul Sfantu Gheorghe.
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de primavara in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Tura de fotografie in Delta Dunarii, Ture de primavara in Delta Dunarii, Ture de primavara in Delta de Centrala, Ture de primavara in Delta de Nord.
TRASEU :
Comuna Mahmudia – Bratul Sfantu Gheorghe aval – Dunare Noua aval Mahmudia – Cotul Uzlinei – Marea Bucla a Uzlinei amonte – Satul Uzlina – Canalul Uzlina – Lacul Uzlina – Canalusul Bibanilor – Lacul Isac (Isacova) – Japsa Harasimova – retour pe Lacul Isac (Isacova) – Canalul Isac – Canalul Litcov – Canalul Malafeica (Lung) – Crisan – Bratul Sulina – Bucla Marelui “M” aval Crisan – Canalul Bogdaproste – Drenorul Vestic Bogdaproste – retour pe Canalul Bogdaproste – Lacul Bogdaproste – Lacul La Amiaza – Lacul Trei Iezere (Trei Ozere) – Japsele Nordice adiacente Lacului Trei Iezere (Trei Ozere) – Ochiul Pupezicii – Canalusul Pupezicii – Canalul de legatura dintre Garla Lopatna si Lacul Miazazi (Poliudeanca) – Lacul Miazazi (Poliudeanca) – Lacul Lungu – Imperiul Cormoranilor – retour pe Lacul Lungu – Canalul Sfistofca – Lacul Sfistofca – Canalul Dovnica – Bucla Marelui “M” aval Crisan – Bratul Sulina – Crisan – Canalul Crisan – Canalul Ceamurlia – “Y” de pe Ceamurlia – Canalul Litcov – Garla Perivolovca – Panaiotova – Isac III – Lacul Isac (Isacova) – Canalusul Bibanilor – Lacul Uzlina – Canalul Uzlina – Marea Bucla a Uzlinei – Cotul Uzlinei – retour Mahmudia pe Bratul Sfantu Gheorghe.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.