Tura cu masina in Delta Dunarii 2017.12.02 – Z3 – Digul Cordon Litoral
Tura cu masina in Delta Dunarii din 02.12.2017 inregistrata de Pupezica :
SINTEZA :
LOCALIZARE GENERALA A TUREI :
Dobrogea, Delta Dunarii, Orasul Sulina, Strada a II-a, Marina Mica, Drumul spre Plaja Sulina, Cimitirul Piratilor, prima intersectie spre sud pe drum pietruit, Unitate Militara, Pod peste Centura Sudica a Sulinei, Dig urmat spre vest de-a lungul Centurii Sudice a Sulinei, Digul Cordon Litoral urmat spre sud de-a lungul Canalului Cordon Litoral
Punctul de plecare din Orasul Sulina pentru a parcurge Digul Cordon Litoral este Marina Mica. Aici putem ajunge din zona Falezei urmand Strada a II-a catre Farul Comisiei Europene si apoi Aleea Tineretului (catre est). In continuarea urmam Strada Republicii care ne va conduce prin sudul “portului” Marina Mica. Alte puncte de reper sunt pensiunile Alga, Casa Sibiana si Miron, toate situate pe malul sudic al Marinei Mici. Pensiunea Alga dispune si de un mic magazin de unde ne putem aproviziona cu cele necesare excursiei noastre.
Dupa ce ocolim Marina Mica prin sud, continuam catre Plaja Sulina. Drumul coteste la scurt timp catre sud. De la intrarea in Marina Mica si pana la schimbarea brusca de directie a drumului catre sud parcurgem cca 300 m.
Mergand catre sud pret de inca 300 m, drumul pavat catre Plaja Sulina se va orienta catre sud-est. Inaintand catre sud-est vom lasa pe mana dreapta (sud-vest) Cimitirul Piratilor. Dupa ce trecem de Cimitirul Piratilor, la scurt timp vedem in departare niste amenajari caracteristice unei plaje : umbrele fixe din lemn si stuf, gherete acoperite cu stuf, etc.
Avand ca puncte de reper un monument comemorativ (cruce) si o antena enorma, ne orientam din nou spre sud, pe un drum pietruit nu pavat, parasind drumul catre Plaja Sulina. Inaintand, lasam pe mana dreapta (vest) o unitate militara partial dezafectata. Imediat dupa unitatea militara vom intalni un pod, in prezent (decembrie 2017) in refacere. Practic, vechiul pod aproape abandonat va fi inlocuit de un nou pod trainic de beton.
Podul traverseaza Centura Sudica a Sulinei prin est. Este de mentionat faptul ca Centura Sudica a Sulinei se deschide spre vest pana la intersectia cu Canalul Busurca.
Dupa ce traversam podul, ne orientam brusc spre vest, de-a lungul Canalului de Centura a Sulinei. Inaintam pe aceasta directie pret de cca 1.50 Km de la trecerea podului. Atunci cand intalnim Canalul Cordon Litoral care face legatura pe apa intre Sulina (nord) si Sfantu Gheorghe (sud), ne orientam fortuit catre sud, urmand malul estic al canalului. Suntem deja pe Digul Cordon Litoral (numit DC5 in nomenclatorul de drumuri al judetului Tulcea).
NOTA :
1. Nu exista solutie viabila pentru a ajunge pe canale (PE APA) cu barca din Orasul Sulina pe Plaja Sulina. Singura solutie este Bratul Sulina –
Bara Sulina – Plaja Sulina.
2. Podul despre care am facut vorbire (cel care traverseaza Centura Sudica a Sulinei), bareaza practic canalul. Nu se poate trece pe sub pod cu o ambarcatiune de dimensiuni medii.
3. Digul Cordon Litoral poate fi parcurs, de regula, cu o masina 2×4. Este de la sine inteles faptul ca un vehicul 4×4 confera mai multa incredere.
4. Digul Cordon Litoral poate fi parcurs, in conditii de vreme buna, pe bicicleta. Trebuie luate in calcul lungimea traseului (cca 30 Km de la iesirea din Orasul SUlina) si cota apelor Dunarii la Tulcea (pentru trecerea celor doua deversoare ale Digului in conditii optime).
5. Digul Cordon Litoral prezinta doua deversoare pavate cu dale mari de beton, numite generic Deversorul Nordic (situat in dreptul Intrarii Estice pe Garla Imputita) si Deversorul SUdic (in dreptul Pontonului Hidroconstructia, loc pe care localnicii din Sfantu Gheorghe il numesc Balanova, dupa japsa care precede intrarea pe Lacul Rosu de pe Canalul Cordon Litoral).
Digul Cordon litoral a fost parcurs pe data de 02 Decembrie 2017, cota apelor Dunarii la Tulcea fiind de + 161 cm, in crestere dupa o perioada de crestere constanta si consistenta a apelor. Este stiut faptul ca amplitudinea variatiei nivelului apei in Delta Dunarii scade odata cu apropierea de Gurile de Varsare. Insa, chiar la o cota medie de + 161 cm, o treime din Deversorul Nordic era inundata. Apreciem ca Digul Cordon Litoral nu poate fi parcurs in conditii de siguranta, nici cu masina si nici cu bicicleta, la o cota superioara valorii de + 200 cm la Tulcea.
6. De ce merita parcurs Digul Cordon Litoral ?
– Ofera o perspectiva deosebita asupra Deltei Mareice, perspectiva inaccesibila de pe apa in cazul parcurgerii Canalului Cordon Litoral
– Biodiversitatea. In conditii de iarna usoara, dar pe vreme rea, am intalnit cel putin 10 specii : rata salbatica mare, rate cu cap castaniu, starc cenusiu, egreta mare, egreta mica, lebada, cotofana, erete de stuf, pescarus (mai multe specii), fazan
“INDEX” DE ACTIVITATI IN CADRUL TUREI:
Ghid in Delta Dunarii, Excursii in Delta Dunarii, Trasee personalizate in Delta Dunarii, Ture in Delta Dunarii, Aventuri in Delta Dunarii, Excursii personalizate in Delta Dunarii, Turism activ in Delta Dunarii, Turism responsabil in Delta Dunarii, Bird-watching de iarna in Delta Dunarii, Wild Life in Delta Dunarii, Ture de fotografie in Delta Dunarii, Ture de iarna in Delta Dunarii
TRASEU : Dobrogea – Delta Dunarii – Orasul Sulina – Strada a II-a – Drumul spre Plaja Sulina – prima intersectie la dreapta (spre sud) – Unitatea Militara – Pod – Centura Sudica a SUlinei (Pod) – Digul Cordon Litoral spre sud
Galerie de Fotografii I : 2017_12_02-S9_2.JPG-Tura_in_Delta-Z3-Digul_Cordon_Litoral_parcurs_de_la_Nord_la_Sud-P1 :
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.